Heb je zelf tegels gekocht en wil je deze ook zelf gaan leggen? Dan is het belangrijk dat je je daar goed in verdiept. Hoe mooi de tegels ook zijn die je zojuist gekocht hebt, je kunt het beeld flink verpesten als ze niet mooi gelegd zijn. Hierbij is het voegen van de tegels heel erg belangrijk. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je in dit artikel!

Waarom tegels voegen?

Waarom is het eigenlijk belangrijk of verstandig om tegels te voegen? Allereerst ga je natuurlijk voor het mooiste resultaat en oogt het geheel mooier als je de tegels voegt. Daarnaast zijn er ook praktische redenen waarom het verstandig is om tegels te voegen. Zo verlengt het de levensduur van de vloertegels. Voegmiddel heeft namelijk een vullende werking en geeft op deze manier vocht en vuil geen kans om binnen te dringen. Ook de kans op schimmelvorming vermindert waardoor je je voegen minder vaak schoon hoeft te maken.

Hoe voeg ik mijn tegels?

Voordat je begint met het voegen van je tegels, heb je natuurlijk een aantal zaken nodig. Denk daarbij aan tegellijm, voegmortel en andere tegelgereedschappen. Eerst moet je ervoor zorgen dat de voegmortel goed gemengd is. Voeg hier nooit water aan toe, dit kan er namelijk voor zorgen dat de voegmortel niet sterk genoeg is en de waterdichtheid niet meer optimaal is. Wanneer de voegmortel klaar voor gebruik is, breng je dit diagonaal aan op de tegels met een inwasspaan. Na het voegen van de tegels werk je alles af met afdichtingskit. Daarna moet alles afgesponst worden. Wanneer je dat kan doen, heeft met heel veel factoren te maken en is zo niet te zeggen. De voegen moeten natuurlijk droog zijn, dus het is belangrijk om dat eerst te testen. Tip de voegen aan met je vingertop. Blijft er geen vingerafdruk achter? Dan kun je beginnen met afsponzen.

Welke kleur voeg bij welke kleur tegel?

Maar welke kleur voeg past eigenlijk het beste bij uw kleur tegel? Dat kan nog lastig te bepalen zijn. Twee zaken spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de kleur van de voeg. Je moet je namelijk afvragen welke invloed deze kleurkeuze op het tegelpatroon heeft en of de voeg snel zal vervuilen in de desbetreffende ruimte. Zo wordt het gebruiken van een lichte of witte voeg op de vloer bijna altijd afgeraden omdat deze heel snel vervuilt. Dit geldt eigenlijk ook voor wandtegels. Hierbij wordt vaker gekozen voor cementgrijs. Heb je crèmekleurige tegels, dan kun je het beste kiezen voor een pergamon voeg. Bij het voegen van tegels is het belangrijk om contrast te vormen, zodat het formaat van de tegel goed naar voren komt. Om deze reden zul je ook niet vaak een lichte voeg bij een lichte tegel zien of een donkere voeg bij een donkere tegel. Gaat het om patroontegels of mozaïektegels? Dan verschilt het echt per tegel welke voeg je moet hebben. Het is verstandig om dan om advies te vragen bij een specialist. Hiervoor kun je natuurlijk bij ons terecht. Wij staan voor je klaar in onze showroom in Breda!

Author

wetalkseo